Info voor studenten

Introductiedag

Op 21 september 2017 vindt de introductiedag plaats voor nieuwe studenten van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen. Een algemene introductie vindt plaats van 11:00 tot 12:30 in auditorium 5 Jeanne Wiemer, Blandijnberg 2, tweede verdieping. De introductie specifiek voor studenten Afrikaanse Talen en Culturen vindt plaats van 14:00 tot 15:00 in auditorium O, Rozier 44. Het gebouw aan de Rozier 44 ligt tegenover het gebouw aan de Blandijnberg 2. Ga het gebouw binnen via de hoofdingang aan de Rozier 44, en volg de bordjes richting auditorium O.

Introductiedagen voor nieuwe Bachelor-studenten

 

Studiegids

Minors

In het tweede en derde Bachelorjaar volg je een minor, een zelf te kiezen pakket van vakken ter waarde van 30 studiepunten. Alle informatie over minors vind je hier.

Studeren in het buitenland

In het derde jaar van je opleiding heb je de mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren. Je kunt kiezen voor het Afrika-semester, een half jaar studeren en veldwerk doen aan een universiteit in Afrika, of het Erasmus-semester, een half jaar studeren aan een universiteit in Europa. Je blijft gedurende het buitenlandsemester ingeschreven aan de UGent, en betaalt enkel het inschrijvingsgeld van de UGent. De vakken die je volgt aan de buitenlandse universiteit tellen mee voor het diploma dat je in Gent behaalt. Meer informatie over studeren in het buitenland vind je hier.

Afrika-semester

In het derde jaar van de Bachelor heb je de mogelijkheid om een halfjaar aan een universiteit in Afrika te studeren. De vakken die je daar volgt, tellen mee voor het diploma dat je in Gent behaalt. Het Afrika-semester is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Je kunt kiezen tussen University of Nairobi in Kenia, Mzumbe University in Tanzania, of University of the Western Cape in Zuid-Afrika. Bestemmingen in Congo zijn momenteel niet toegestaan op basis van het negatieve reisadvies van de Belgische overheid. Voor elke bestemming is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als het aantal geinteresseerden het aantal plaatsen overstijgt, zullen studenten geselecteerd worden op basis van hun motivatie.

Het Afrika-semester bestaat ook voor een deel uit veldwerk, dat je zult gebruiken voor je bachelorproef. Dit veldwerk bereid je voor vertrek voor in samenwerking met je promotor.

Erasmus-semester

Je kunt er ook voor kiezen om in het derde jaar van de Bachelor een halfjaar te studeren aan een andere Europese universiteit in het kader van de Erasmus-uitwisseling. Je kunt kiezen tussen universiteiten in Bayreuth, Keulen, Parijs, Napels, Leiden, Lissabon, en Gothenburg. Meer informatie over Erasmus-uitwisselingen vind je hier.

Voor meer informatie over studeren in het buitenland kun je contact opnemen met Katrien Rau, de facultaire contactpersoon voor uitwisselingsstudenten, of Margot Luyckfasseel, de contactpersoon voor uitwisselingsstudenten van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen.

Thesis

In het derde Bachelorjaar schrijf je een thesis, oftewel Bachelorproef. Dit is een onderzoekstaak ter waarde van 10 studiepunten. Alle informatie over de thesis vind je in de studiefiche, het Vademecum, en de Stijlwijzer.

Het vaststellen van een onderwerp voor de thesis gaat in overleg met de promotor. Sommige promotoren hebben lijsten met mogelijke Bacheloronderwerpen waar je uit kunt kiezen of die je kunt gebruiken ter inspiratie:

Trajectbegeleiding

Voor alle praktische vragen en problemen rond studievoortgang kun je terecht bij de afdeling trajectbegeleiding. De trajectbegeleider van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen is Stefanie de Sloovere.