Welkom
Op deze pagina vind je info voor studenten Afrikaanse talen en culturen.
!! Introductiedag op 19 september!!
Studiekiezer
Minors
In het tweede en derde Bachelorjaar volg je een minor, een zelf te kiezen pakket van vakken ter waarde van 30 studiepunten. Alle informatie over minors vind je hier.
Studeren in het buitenland
In het derde jaar van je opleiding heb je de mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren. Je kunt kiezen voor het Afrika-semester, een half jaar studeren en veldwerk doen aan een universiteit in Afrika, of het Erasmus-semester, een half jaar studeren aan een universiteit in Europa. Je blijft gedurende het buitenlandsemester ingeschreven aan de UGent, en betaalt enkel het inschrijvingsgeld van de UGent. De vakken die je volgt aan de buitenlandse universiteit tellen mee voor het diploma dat je in Gent behaalt. Meer informatie over studeren in het buitenland vind je hier.
Afrika-semester
In het derde jaar van de Bachelor heb je de mogelijkheid om een halfjaar aan een universiteit in Afrika te studeren. De vakken die je daar volgt, tellen mee voor het diploma dat je in Gent behaalt. Het Afrika-semester is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Je kunt kiezen tussen University of Nairobi in Kenia, Mzumbe University in Tanzania, of University of the Western Cape in Zuid-Afrika. Bestemmingen in Congo zijn momenteel niet toegestaan op basis van het negatieve reisadvies van de Belgische overheid. Voor elke bestemming is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als het aantal geïnteresseerden het aantal plaatsen overstijgt, zullen studenten geselecteerd worden op basis van hun motivatie.
Het Afrika-semester bestaat ook voor een deel uit veldwerk dat je zult gebruiken voor je bachelorproef. Dit veldwerk bereid je voor vertrek voor in samenwerking met je promotor.
Erasmus-semester
Je kunt er ook voor kiezen om in het derde jaar van de Bachelor een halfjaar te studeren aan een andere Europese universiteit in het kader van de Erasmus-uitwisseling. Je kunt kiezen tussen universiteiten in Bayreuth, Keulen, Parijs, Napels, Leiden, Lissabon, en Gotenburg. Meer informatie over Erasmus-uitwisselingen vind je hier.
Voor meer informatie over studeren in het buitenland kun je contact opnemen met Isabelle Jacob, de facultaire contactpersoon voor uitwisselingsstudenten, of Koen Stroeken, de contactpersoon voor uitwisselingsstudenten van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen.
Thesis
In het derde Bachelorjaar schrijf je een thesis, oftewel Bachelorproef. Dit is een onderzoekstaak ter waarde van 10 studiepunten. Alle informatie over de thesis vind je in het Vademecum BAproef AT&C 2023-24, de Evaluatiecriteria BAproef, de Plagiaatdefinities, en de Stijlwijzer. Bekijk ook de volgende succesvolle thesissen, als voorbeeld en ter inspiratie:
Het vaststellen van een onderwerp voor de thesis gaat in overleg met de promotor. Sommige promotoren hebben lijsten met mogelijke Bachelonderwerpen waar je uit kunt kiezen of die je kunt gebruiken ter inspiratie:
- prof. Bostoen
- prof. Brinkman
- prof. DeBlock
- prof. de Schryver
- dr. Gunnink
- prof. Mathys
- prof. Meeuwis
- prof. Pacchiarotti
- prof. Stroeken
Er bestaat ook de mogelijkheid om onderzoek te doen op het archief van Amaat Burssens grondlegger van de Afrikanistiek aan de Universiteit Gent. Dit archief is beschikbaar aan de UGent, en bestaat uit een onderzoeksarchief van 92 dozen die geïnventariseerd worden door Karin Devriendt, Hendrik Defoort en Michael Meeuwis; de handgeschreven verslagen van diverse Congo-reizen; briefwisselingen tussen Amaat Burssens en Jacqueline Ballmann (1965-1975) en Elisabeth Weig (1973-1981); 84 metalen doosjes met glasnegatieven en een verzameling geluidsopnames. Wie interesse heeft om op basis van dit archief een thesis te schrijven, kan afhankelijk van de onderzoeksdiscipline een promotor contacteren.
Trajectbegeleiding
Voor alle praktische vragen en problemen rond studievoortgang kun je terecht bij de afdeling trajectbegeleiding. De trajectbegeleider van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen is Stefanie de Sloovere.
Na je studie
De faculteit organiseert verschillende initiatieven om studenten te helpen zich te oriënteren op hun toekomst. Een lijst met voorbeelden van beroepen die alumni van de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen nu uitoefenen vind je hier.
Beurzen
Voorlopig geen info over beurzen voor Bachelorstudenten.